top of page

Varför är det så svårt att bygga hälsosamma vanor?


En tavla där det står "Att bygga nya vanor". En hantel, ett kettle bell och ett äpple.

Vi har alla varit där. Nyårsdagen när vi lovar oss själva att detta år ska bli året då vi verkligen kommer att äta rätt, träna regelbundet och ta hand om vår hälsa. Men efter några veckor, eller kanske till och med dagar, återgår vi till våra gamla vanor.


2019 genomförde träningsnätverket Strava en undersökning, som visade att ca 80 % av de som gav nyårslöften hade gett upp redan den andra veckan i januari. Dagen har till och med fått ett namn: "Quitters day".


Så varför är det så svårt att bygga och bibehålla nya hälsovanor? Här är några av de vanligaste utmaningarna och vad du kan göra för att övervinna dem.1. Motstånd mot förändringar


Vi människor ogillar förändringar. Våra hjärnor är programmerade till att följa bekanta mönster för att spara energi. Att bryta dessa mönster och införa nya beteenden kräver mycket ansträngning, vilket kan vara utmattande.


Lösning: Börja smått. Inför en ny vana i taget istället för att försöka förändra allt på en gång. Det är mindre ansträngande och blir lättare att hålla i.2. Orealistiska förväntningar


Många sätter upp orealistiska mål (som att gå ner 10 kg på en månad eller träna varje dag), vilket ofta leder till besvikelse när de inte uppnås. Det är då man ger upp.


Lösning: Sätt realistiska mål. Ta hänsyn till dina förutsättningar. Hellre att lägga ribban lite lägre och uppnå målet, än att sikta för högt och misslyckas. Fira dina små segrar för att hålla motivationen uppe.3. Brister i självkännedom


Många är inte medvetna om sina egna beteenden och triggers. Detta kan göra det svårt att identifiera vad som hindrar dem från att göra hälsosammare val.


Lösning: Reflektera kring dina vanor genom att föra dagbok. När du förstår dina beteendemönster, kan du hitta strategier för att hantera dem.4. Socialt miljö


Vi påverkas starkt av människorna i vår närhet. Om du omges av människor som inte prioriterar sin hälsa kan det vara svårt att hålla fast vid dina egna hälsovanor.


Lösning: Sök stöd från vänner eller familj som delar dina hälsomål, eller hitta ett sammanhang där hälsosamma vanor uppmuntras.5. Brist på tid


Många upplever att de inte har tillräckligt med tid att lägga på hälsosamma vanor på grund av jobb och familj.


Lösning: Planera i förväg. Använd din kalender för att boka tid för både träningspass, pauser och matlagning. Att se dessa aktiviteter som viktiga möten med dig själv kan hjälpa till att prioritera dem.


Hälsosamma vanor leder till en bättre livskvalitet


Att bygga och underhålla hälsovanor är inte en enkel uppgift, men med rätt strategier och inställning är det absolut möjligt. Kom ihåg att framgång i att förändra vanor kräver tålamod, uthållighet och framför allt, förlåtelse till sig själv vid misstag. Varje dag ger en ny chans att göra bättre val, så ta det ett steg i taget. Det kommer att leda till en högre livskvalitet.

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page