top of page

Hur känns det när uppmaningen "Office first" dimper ner i maillådan igen?

Uppdaterat: 12 feb. 2022

Förra omgången, strax efter 29/9, orsakade frågan mycket stress, både hos chefer och medarbetare.


Här är några tips, som underlättar:Du som medarbetare:


1) Tänk på att sänka dina förväntningar på prestation. Du kommer antagligen inte producera lika mycket som på hemmakontoret, då det blir flera avbrott, mera snack och störande ljud.

2) Alla nya sinnesintryck kommer att belasta din hjärna, så du kommer att känna dig tröttare än normalt i slutet av arbetsdagen. Extraviktigt med återhämtning!


3) Försök att hålla fast vid dina nya positiva

livsvanor - ta en lunchpromenad, planera in träningspass och fikaraster. Unna dig lite lugnare morgnar.


4) Om du märker att din oro för smitta och sociala kontakter tar väldigt mycket plats och begränsar dig, prata med din chef eller företagshälsovården.


5) Fokusera på det du ser fram emot med att jobba på kontoret: någon kollega du har saknat, snacket vid kaffeautomaten, kunna spontant bolla idéer och lösningar, känslan av gemenskap eller kanske fruktkorgen? :)Du som chef:


1) Bolla med personalen hur ni kan skapa de bästa förutsättningarna för återgången: t.ex. vilka aktiviteter görs bäst i grupp, vilka kräver fokustid. Ha en tydlig plan.


2) Skapa utrymme för öppen dialog, så att du kan fånga upp orostankar och agera på frågorna.


3) Samla på de positiva känslorna kring arbetet på plats (#5 ovan). Det vi fokuserar på växer.


4) Lyft fram positiva konsekvenser kring arbetet på plats: det kan t.ex. vara att du som ledare får bättre förutsättningar att göra ditt jobb; att samarbeten blir mer effektiva; vikten av känslan av sammanhang (KASAM).


5) Visa empati och stöd för medarbetare som är oroliga, skapa en gemensam plan för återgången genom coachande dialog. Till exempel: "Vilket är det minsta steget du kan ta mot arbete på kontoret?". Det kan vara fika med en eller flera kollegor, vara med på något möte etc.


Kontakta mig om du behöver professionellt stöd i denna process!


//Viktoria Ahlbom167 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Commenting has been turned off.

Hej! Tack för att du skriver om detta viktiga ämne!

Like
bottom of page